Zoom na smak. Warsztaty fotografii kulinarnej online

Na wyjątkowe warsztaty fotograficzne online zaprosiła Anna Włodarczyk. Fotografka, autorka książek kulinarnych oraz blogu Strawberries from Poland pokazuje, że przy odrobinie chęci fotografować może każdy! Po warsztatach stworzyła też e-booka, w którym podsumowuje najważniejsze tematy, poruszane podczas spotkania i zachęca do podejmowania prób fotograficznych nawet bez profesjonalnego sprzętu.

Warsztaty początkowo miały się odbyć stacjonarnie, w Sieni Instytutu Kultury Miejskiej w Gdańsku, jednak z powodu ograniczeń związanych z rozprzestrzenianiem się koronawirusa, organizatorka zdecydowała się na przeprowadzenie warsztatów online. W czterogodzinnym spotkaniu online udział wzięło ponad 120 osób.

Warsztaty były skierowane do tych, którzy chcą postawić pierwsze kroki w fotografii kulinarnej oraz dla osób, którzy pragną w tej dziedzinie rozwijać się i dowiedzieć się czegoś więcej. Do miłośników domowego gotowania, którzy chcą uwiecznić swoje działa na fotografii, do przyszłych i obecnych blogerów kulinarnych, restauratorów, managerów restauracji – do każdego, komu bliski jest temat jedzenia i chce się nauczyć robić ciekawe zdjęcia. 

A tak wyglądały warsztaty z perspektywy uczestników.

Spotkanie składało się z dwóch części – teoretycznej i bardziej praktycznej (przynajmniej na tyle, na ile pozwala zdalna formuła warsztatów). Fotografka opowiedziała o tym, jak fotografować przy świetle dziennym, jakie są zasady kompozycji zdjęć, jakie parametry dobrać, jak pracować ze światłem. Na podstawie swoich fotografii dzieliła się pomysłami na kadr, wskazywała na najczęstsze błędy fotograficzne i mówiła o sposobach radzenia sobie w różnych warunkach oświetleniowych. W części praktycznej prowadząca zaprosiła do swojego salonu, gdzie pokazała, jak wygląda proces fotografowania, oświetlania i kompozycji na przykładzie mini-sesji przygotowanego wcześniej dania.

Myślę, że udało mi się pokazać, że fotografia kulinarna to zabawa, do której może dołączyć każdy, z dowolnym aparatem, bez dodatkowych gadżetów i zmobilizować uczestników do sięgnięcia po aparat fotograficzny – opowiada Anna Włodarczyk.

Szczególnie ciekawa była dla uczestników możliwość podejrzenia pracy fotografki kulinarnej „od kuchni”, jej warsztatu i stylu, w jakim powstają fotografie.

Uczestnicy warsztatów otrzymali również możliwość usystematyzowania swej wiedzy czytając e-booka „ZOOM NA SMAK. 17 wskazówek dla początkującego fotografa kulinarnego”. E-book jest darmowy, znajdują się w nim także fotografie powstałe podczas warsztatów on-line.

Kliknij, by pobrać e-booka „ZOOM NA SMAK. 17 wskazówek dla początkującego fotografa kulinarnego”

O prowadzącej:

Anna Włodarczyk fotografią kulinarną zajmuje się od 10 lat, w tym od 6 lat zawodowo. Współpracuje z magazynami i portalami kulinarnymi (Wysokie Obcasy, Pomorskie Prestige, Kukbuk), z restauracjami. Autorka bloga kulinarnego Strawberries from Poland oraz książki kulinarnej. Przez lata wypracowała własny styl, który prezentuje w swoim portfolio oraz mediach społecznościowych.

Link: portfolio fotograficznewww.strawberriesfrompoland.pl

Warsztaty zostały przeprowadzone w maju 2020 r.