MÓJ GDAŃSK PACHNIE MARCEPANEM – WARSZTATY.

Podczas warsztatów uczestnicy mieli możliwość poznać oryginalną recepturę na wykonanie masy marcepanowej. Dzięki pokazowi wyrobu marcepana wiedzą także, jak samodzielnie zrobić go w domu. Odbiorcy zyskali więc wiedzę, która pozwoli na dalsze samodzielne rozwijanie marcepanowej pasji w domowym zaciszu.

Dzięki temu wydarzeniu udało się zaprosić do wspólnego działania osoby, które poza dobrą zabawą wyniosły z warsztatów również wiedzę o wyjątkowym produkcie gdańskim, który dziś mógłby zdecydowanie pełnić rolę lidera wśród historycznych smaków.

O Prowadzącym:

Bogdan Gałązka w trakcie pracy.

Chef Bogdan Gałązka – w listopadzie 2021 zdał egzaminy doktorskie na poziomie najwyższej, ósmej ramy kwalifikacji na Wydziale Historii i Archiwistyki UMK w Toruniu. W kwietniu przystąpi do obrony pracy doktoranckiej poświęconej historii kulinariów XVIII i XIX w., w szczególności działalności pierwszego polskiego systematycznego kucharza, Jana Szyttlera. Absolwent Papieskiego Wydziału Teologicznego w Warszawie, „Bobolanum” (obecnie Uniwersytet Stefana Kardynała Wyszyńskiego), ukończył również Hunter College City University of New York oraz studia na Culinary Academy of New York (kierunek Commercial Cooking and Catering).

Przez trzynaście lat prowadził restaurację Gothic przy Muzeum Zamkowym w Malborku, gdzie wielokrotnie organizował eventy kulinarne mające na celu popularyzację nauki, między innymi cykl kolacji degustacyjnych Monumenta Culinaria Gothica, gdzie podawane były dania inspirowane recepturami ze średniowiecznych i renesansowych ksiąg kucharskich. Laureat nagrody Gryfa Pomorskiego, którą otrzymał od Marszałka Województwa Pomorskiego w 2020 roku. Od 2021 roku zasiada w Radzie Programowej Zarządu Międzynarodowych Targów Gdańskich S.A.