E-book „Gdańsk dla wtajemniczonych”

„Gdańsk dla wtajemniczonych. 10 pysznych spacerów” to cykl tekstów (wpisów na blogu Strawberries from Poland) i spacerownik w formie e-booka skierowane do miłośników pieszych wycieczek i odkrywania nieoczywistych zakątków Gdańska.

Dla mieszkańców Gdańska i dla turystów, dla zakochanych w tym mieście i tych, którzy dopiero się w nim rozkochują. Przed premierą e-booka poznawaliśmy bliżej temat spacerownika dzięki tekstom, publikowanym przez Annę Włodarczyk na jej blogu Strawberries from Poland.

Fotografka kulinarna Anna Włodarczyk od wielu lat jest zakochana w Gdańsku, dlatego przeprowadziła się tu z Mazowsza. Odkąd pamięta, spaceruje po swoim ukochanym mieście i odkrywa nieoczywiste, piękne miejsca, niebanalne smaczki z dala od głównych szlaków turystycznych.

Poniemiecki napis na domku cegły, cudna mozaika na posadzce przed kamienicą, staw z malowniczym pomostem w centrum miasta, dawny punkt widokowy, z którego można podziwiać Stocznię, ulubiona willa pod lasem, stara kapliczka na drzewie – mam w głowie całą mapę małych i dużych zachwytów. Przyjezdni przyjaciele znają moje spacery, ale pomyślałam, że fajnie byłoby udostępnić je szerszemu gronu odbiorców. Podzielić się moimi gdańskimi zachwytami, zachęcić do spacerów i uważnego poznawania Gdańska”- opowiada Anna Włodarczyk, inicjatorka projektu.

Autorka projektu zachęca, by na spacery zabrać ze sobą termos z herbatą i przekąski z okolicznych lokali – te miejsca także zostaną uwzględnione w spacerowniku.

Willę Forsthaus podziwiam zagryzając ulubionego croissanta z malinami i mascarpone z cukierni na Partyzantów, Dolinę Strzyży pokonuję z chrupiącymi malinówkami z mojego ukochanego targu we Wrzeszczu, a Sobieszewo pokonuję z wędzonym śledziem z pobliskiej knajpy. Można powiedzieć, że jedzenie dopełnia ten projekt, bo uzupełnia mój przewodnik o kulinarne punkty, do których warto zajrzeć. No i jest nierozerwalnie związane ze mną – zajmuję się kulinariami od ponad dekady – opowiada.

Zobacz, które dzielnice będziemy odkrywać z autorką i jej e-bookiem:

 O Organizatorce:

Anna Włodarczyk fotografią kulinarną zajmuje się od 10 lat, w tym od 6 lat zawodowo. Współpracuje z magazynami i portalami kulinarnymi (Wysokie Obcasy, Pomorskie Prestige, Kukbuk), z restauracjami. Autorka bloga kulinarnego Strawberries from Poland oraz książki kulinarnej. Przez lata wypracowała własny styl, który prezentuje w swoim portfolio oraz mediach społecznościowych. portfolio fotograficzne | www.strawberriesfrompoland.pl (wygrana: tytuł Food Photographer of the Year 2020 w kategorii Food for the Family, w międzynarodowym konkursie fotograficznym Pink Lady Food Photo Awards). Od dwóch lat wykłada fotografię kulinarną w Trójmiejskiej Szkole Fotografii w Gdyni. Prowadzi warsztaty fotografii kulinarnej, na żywo i on-line, ostatnio przeprowadziła warsztaty ZOOM NA SMAK on-line w ramach programu Otwarty IKM (współpraca z Instytutem Kultury Miejskiej), zwieńczonych publikacją e-booka. W ramach współpracy z Pomorską Organizacją Turystyczną – Pomorskie Prestige, przygotowuje reportaże z wizyt w pomorskich lokalach, opowiada o lokalnych smakach i fotografuje regionalne miejsca.