Wspólne pieczenie pierników. Warsztaty

Tuż przed Świętami Basia Kruszewska i Aurora Lubos zamieniły Sień IKM w… kuchnię! W ramach warsztatów piernikowych zdradziły rodzinną recepturę babci Gertrudy na pachnące, czarne i ostre, pełne miodu ciasto, z którego wspólnie upiekliśmy autorskie pierniki. Autorskie, bo każdy był wymyśloną przez uczestnika układanką puzzle lub innym niepowtarzalnym kształtem.

Na warsztatach uczyliśmy się przygotowywać ciasto piernikowe, a później tworzyć z niego wymyślone przez siebie kształty. W piernikowej kuchni na gości czekały wszystkie składniki niezbędne do przygotowania ciasta, do jego upieczenia i dekorowania. Ponadto: elektryczne piekarniki, blaszki, stolnice, miski i niezbędne sprzęty, kolorowe lukry i bakalie.

Basia podzieliła się wiedzą o przyprawach, których używaliśmy podczas swoich kulinarnych podróży – opowiada Aurora Lubos, jedna z organizatorek. – Udało nam się stworzyć fajną atmosferę bliskości i zaszczepić bakcyla pieczenia. Przemyciłyśmy trochę fachowych informacji kulinarnych i wierzymy, że przekazaliśmy tradycję pieczenia piernika na następne pokolenie.

Wspólne pieczenie pierników to nie tylko podtrzymywanie pięknej przedświątecznej tradycji, ale też propozycja dla wszystkich pokoleń: dzieci, dorosłych i seniorów.

O prowadzących:

Barbara Kruszewska – ukończyła gdańską PWSSP pod kierunkiem profesora Witolda Janowskiego. Wkrótce po studiach odkryła nową i do dzisiaj trwającą pasję swego życia, czyli dobre jedzenie.
Już w latach 70., pod wpływem jednej z amerykańskich artystek, zaserwowała gościom w gdańskim Żaku „pomalowane jedzenie”, zaskakując ich czerwonym chlebem i groszkiem oraz zielonymi schabowymi. Jak sama podkreśla, skrzydła rozwinęła w sopockim Sfinksie. Odpowiadała za kulinarną oprawę Balu na Gruzach, pamiętnej inauguracji działalności klubu, jak i kolejnych imprez realizowanych w tym wyjątkowym miejscu. I tak weszła na ścieżkę, którą podąża do dziś. To charakter Sfinksa dodał jej odwagi do robienia rzeczy nietuzinkowych i eksperymentów na pograniczu sztuki kulinarnej, teatru, malarstwa.
Barbara Kruszewska odpowiadała za kulinarną oprawę Balu na Gruzach, jest też autorką bardziej tradycyjnych aranżacji, realizacji, przygotowywała m.in. bankiety w Przedstawicielstwie RP przy UE w Brukseli, prowadziła restaurację Baola, Towarzystwo Gastronomiczne, Kultukultu, organizowała teatr gotowania.

Aurora Lubos – koordynowała projekt Sceny dla tańca 2017, 2015, organizowała liczne warsztaty i spektakle. Mama, ślązaczka, artystka związana z trójmiejską sceną tańca, dobrze gotuje, karmi w domu małego cukrzyka (typ I), rolniczka.

Wydarzenie odbyło się w grudniu 2018 r.