17 maja / Zoom na smak. Warsztaty fotografii kulinarnej online

17 maja, godz. 10.00 – 14:00 | Zoom na smak. Warsztaty fotografii kulinarnej ONLINE

Organizatorka i prowadząca: Anna Włodarczyk-Zych
Warsztaty odbędą się online – transmisja na YouTube Instytutu Kultury Miejskiej: https://www.youtube.com/user/IKMGdansk
Uwaga: transmisja będzie tylko jednorazowa w godzinach 10.00-14.00. Zapis warsztatów nie będzie dostępny w sieci po ich zakończeniu. 
Warsztaty są dostępne bez zapisów.

Otwarty IKM zaprasza na wyjątkowe warsztaty fotograficzne online z Anną Włodarczyk-Zych, która pokaże, że przy odrobinie chęci fotografować może każdy! Warsztaty odbędą się online, na YouTube IKM i będą dostępne bez zapisów.   

Do kogo kierowane są warsztaty? Warsztaty są dla tych, którzy chcą postawić pierwsze kroki w fotografii kulinarnej oraz dla osób, którzy pragną w tej dziedzinie rozwijać się i dowiedzieć się czegoś więcej. Dla miłośników domowego gotowanie, którzy chcą uwiecznić swoje działa na fotografii, dla przyszłych i obecnych blogerów kulinarnych, restauratorów, managerów restauracji – dla każdego, komu bliski jest temat jedzenia, chce się nauczyć robić ciekawe zdjęcia. 

Przebieg warsztatów: Warsztaty będą skłądać się z 2 części: części teoretycznej i praktycznej.

Część teoretyczna: prowadząca opowie o tym, jak fotografować przy świetle dziennym, jakie są zasady kompozycji zdjęć, jakie parametry dobrać, jak pracować ze światłem. Na podstawie swoich fotografii opowie o pomysłach na kadr, najczęstszych błędach fotograficznych i sposobach radzenia sobie w różnych warunkach oświetleniowych. W trakcie wykładu omówimy szereg zdjęć, a wiadomości z części teoretycznej znajdą się w Vademecum Fotografa Kulinarnego, który później zostanie udostępniony na stronie programu Otwarty IKM w formie e-booka przygotowanego przez autorkę projektu.   

Część praktyczna: uczestnicy i uczestniczki będą fotografować wybrane produkty spożywcze. Razem wybierzemy ciekawe tło zdjęć, wystylizujemy produkty, zadbamy o jego oświetlenie oraz odpowiedni kadr.

Zależy mi, by pokazać, że w dobrej fotografii kulinarnej wcale nie potrzeba szafy eksponatów. Najważniejszy jest główny bohater zdjęcia – produkt lub potrawa. Chcę pokazać, że często najlepsze są proste dodatki i tła, które są w zasięgu (nomen omen) ręki każdego fotografa: ręce, kawałek gałązki, trawa, nadgryziona zębem czasu ściana… Zależy mi, by pokazać uczestnikom, że każdy może robić oryginalne zdjęcia kulinarne bez kopiowania nudnych szlagierów z internetu – mówi pomysłodawczyni warsztatów Anna Włodarczyk-Zych.

WYMAGADY SPRZĘT:  aparat fotograficzny – można pracować także aparatem z telefonu komórkowego.

O prowadzącej:

Anna Włodarczyk-Zych fotografią kulinarną zajmuje się od 10 lat, w tym od 6 lat zawodowo. Współpracuje z magazynami i portalami kulinarnymi (Wysokie Obcasy, Pomorskie Prestige, Kukbuk), z restauracjami. Autorka bloga kulinarnego Strawberries from Poland oraz książki kulinarnej. Przez lata wypracowała własny styl, który prezentuje w swoim portfolio oraz mediach społecznościowych.

Link: Moje portfolio fotograficznewww.strawberriesfrompoland.pl